< / Godt arbeidsmiljøarbeid reduserer sykefravær og hindrer frafall fra arbeidslivet. / >
Til deg som er leder
Bransjeprogrammets tre innsatsområder gir deg som leder mulighet til å forbedre arbeidsmiljøet, redusere sykefravær og hindre frafall i den enheten du har ansvaret for. Arbeidsgiver har det overordnede ansvaret for at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig for alle ansatte og for å følge opp sykmeldte. Du har en nøkkelrolle i å legge til rette for at tillitsvalgte og verneombud kan fylle sine roller og for at de ansatte bidrar med sin kunnskap og erfaring i IA-arbeidet.
Det er partene i arbeidslivet, altså arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene, og myndighetene som står bak IA-avtalen og bransjeprogrammene. I dette arbeidet har partene felles interesser, noesom gir et mulighetsrom som dere kan utforske sammen. Selv om verneombudene ikke inngår i det avtalebaserte partssamarbeidet, er verneombudet i enhetene en viktig samarbeidspart i arbeidsmiljøarbeidet og derfor inkludert i gjennomføringen av alle tre innsatsområdene.
Forbedringspotensialet
Sintef-rapporten «Partssamarbeid og forebyggende arbeidsmiljøarbeid» (2018) viser til at underveisvurderingen av IA-avtalen fra 2016 pekte på et betydelig forbedringspotensial knyttet til forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Det kommer også fram at det er et potensial for å få mer ut av partssamarbeidet.
Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) fremhever at forebyggende tiltak må være kunnskapsbaserte, behovsdrevet og systematisk implementert for at de skal virke. Dette krever en helhetlig og felles innsats i virksomhetene. Partssamarbeid om arbeidsmiljøspørsmål har lange tradisjoner i Norge. Antagelsen om at partssamarbeid og medvirkning gir både bedre arbeidsmiljø og økt effektivitet har stått sentralt i utviklingen av IA i sykehus sine tre systemtiltak.
Bransjeprogrammene i IA-avtalen bygger på arbeidsmiljøets grunnmur:
Arbeidsmiljø som ferskvare
Fokus på nærvær før fravær
Tilrettelegging og tilpasning av arbeid som middel for å forebygge sykefravær
Konstruktivt tilbakemeldingsklima
Samarbeid, involvering og ansvar
Leder, tillitsvalgt og verneombud har ulike roller i dette arbeidet og skal bidra til å skape betingelser for et godt samarbeid om arbeidsmiljø i praksis.
Gode samarbeidsforhold
Godt samarbeid bygges på gjensidig respekt, gode prosesser og gode relasjoner partene imellom, og man må forstå hverandres roller og ansvar. Gode samarbeidsforhold har også positiv effekt på verdiskapingen i virksomheten.
IA-arbeid som arbeidsplassutvikling
Ledelse og ansattes representanter vil ha felles interesse i å:
Utvikle arbeidsplassen på en god og konstruktiv måte
Sørge for at ansattes erfaringer og kompetanse blir benyttet i et systematisk utviklingsarbeid
Organisere arbeidet slik at man oppnår best mulig bruk av ressursene
Utvikle et arbeidsmiljø som både beskytter ansatte mot skader og helserisiko, og som skaper trivsel og arbeidsglede
Heve kvaliteten på tjenestene
Øke pasientsikkerheten
For å lykkes er det viktig for alle parter å ha en god dialog som handler om å utvikle og utforske nye ideer sammen. Let aktivt etter mulighetsrommet heller enn etter begrensningene!
I sentrum for forbedringsarbeidet står ForBedringsundersøkelsen. Alle andre prosesstrinn og aktiviteter dreier seg om å få størst mulig nytte ut av undersøkelsen. Derfor har vi plassert symbolet for hele prosessen i midten, med prosessbeskrivelser lagt i ring rundt. Formålene med prosesstrinnene finner du nedenfor.
Forberedelse til årets undersøkelse – strategisk nivå
Involvering av tillitsvalgte og vernetjeneste
Involvere og skape felles eierskap til gjennomføring og oppfølging
Individuell besvarelse på ForBedringsundersøkelsen
Ledergrupper går gjennom resultater og planlegger oppfølging på strategisk nivå
Tillitsvalgte og verneombud involveres i plan for oppfølging
Dialog om resultatene og oppstart av tiltaksutvikling